IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

Speleoterápia - Barlangterápia PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 5
GyengeJó 
Írta: relax-sobarlang.hu   
2008-12-09 18:06

ImageA görög Speleo (barlang) szóból ered a Speleoterápia kifejezés. A sóterápia ezen természetes formája által tehát a betegek a sóbarlangok egyedi mikroklímája által nyerhetnek enyhülést asztmás, allergiás, légzőszervi megbetegedési tüneteikre.

 

 

A szpeleoterápia múltja
A sóbarlangok és mesterséges föld alatti üregek (bányavágatok, tárók) gyógyhatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték.

Wieliczka sóbánya Az 1800-as évek közepén a lengyelországi Wieliczka sóbánya orvosa Felix Botchkowski arra figyelt fel, hogy a sóbányában dolgozó munkások nem szenvednek tüdőbetegségekben. 1843-ban könyvet adott ki a só gyógyhatásáról. 1839-től már terápiás kezelések folytak a bányában. A Második Világháború alatt a sóbányákat a bombázások során óvóhelynek használták. A rendszeresen ott tartózkodók közül hónapok elteltével néhányan azt érezték, hogy asztmás tüneteik elmúltak. 1958-ban Mieczysław Skulimowski professzor a sóbánya egyedi mikroklímájára alapozva megalapította föld alatti klinikáját a bányában, amely azóta is működik és minden évben az asztmában, allergiában és bizonyos tüdőbetegségekben szenvedők százainak nyújt enyhülést.

 
Wieliczka sóbánya


A természetes és mesterséges üregek légzőszervi bántalmakra gyakorolt kedvező hatásának tudományos kutatása és rendszeres orvosi felügyelet alatti alkalmazása csak a legutóbbi évtizedekben indult mKlutert-barlangeg. A különleges föld alatti klíma gyógyhatása ma már minden kétséget kizáróan bizonyított. A westfáliai Ennepetalban lévő Klutert-barlangot a második világháború idején légoltalmi óvóhelynek használták. Az oda menekült asztmások észrevették, hogy állapotuk lényegesen javult, ezért a háború után is sok légzőszervi beteg kereste fel ismét a barlangot. 1950 óta rendszeres orvosi felügyelet alatt kezelték a betegeket és kutatták a gyógytényezőket. Magyarországon, egy hasonló klimatikus adottságú barlangban, a Béke-barlangban 1959-ben kezdték meg a barlangterápiát (szpeleoterápiát), és már az első években kezelt, több mint 2000 tüdőasztmás és idült hörghurutos betegnél, az esetek 87%-nál, tartós vagy átmeneti javulást észleltek. A tapolcai Tavas-barlangban már a századelőn gyógyítottak orvosi ellenőrzés nélkül szamárköhögéses gyermekeket, amiről a barlang falain elhelyezett emléktáblák is tanúskodnak.

Solotvino sóbányaAz ukrajnai Solotvino-i (Aknaszlatina) sóbányában 1968 óta létezik föld alatti kezelés. A légúti betegek számára 206 m mélyen, 2-3 ágyas kórtermekben megfelelő üregrendszereket építettek ki, ahol négyhetes kúrán vesznek részt, az éjszakai órákat töltve a bányában. Azokban a barlangokban és felhagyott bányákban, ahol a levegő hőmérséklete és páratartalma magas, és a levegőben némi rádióaktivitás is van, (mint például a világhírű Bad-Gasteinban), mozgásszervi betegségeket is gyógyítanak.

 

 

Földalatti kórház Parajdon

Az erdélyi sóbányák közül egyedül Parajdon történik földalatti gyógykezelés a sóbánya egyik felhagyott szintjén. Itt a szpeleoterápia az 1960-as években keződött, a régi Dózsa György bánya egyik bővített kamrarendszerében. Akkoriban a kitermelés is azon a szinten folyt, és számos rendezvény bizonyítja, hogy a sóbánya tárnái ugyancsak vonzották a látogatókat, betegeket és nyaralókat egyaránt. Helyet találtak itt repülőmodellező versenyek (a kolozsvári modellező kör lelkes tanárának Béni Attilának-a vezetésével), szobrász és festőtáborok vetélkedői (melyek alkotásai ma is láthatók a sókamra falain, domborművek és szénrajzok formájában) és természetesen a légúti betegségekben szenvedők sokasága. A lejárás a Dózsa György aknán történt, felvonó segítségével, és a látványos kamraméretek nem maradtak visszhang nélkül. 1974-ben jött létre Parajdon egy pneumológiai részleg Dr. Veress Árpád vezetésével. A felszínen két külön épületben 40 férőhelyes kórház működik, amely a szegényes feltételek ellenére is nagy népszerűségnek örvend.

Sóbánya - Parajd
Sóterápia a parajdi sóbarlangban


Jelenleg Dr.Fazakas Emese szakorvos irányításával működik az úgynevezett "asztmás-korház", ahol a súlyosabb betegek teljes ellátást kapnak és természetesen a megfelelő gyógyszeres kezelést. 1980-ban a földalatti kezelőt átköltöztették egy másik, szárazabb szinten levő kamrarendszerbe, ahol jelenleg is működik. Itt, a felszíntől számított 120m mélységben, nyári szezonban akár 2500-3000 személy is megfordul naponta. Felmerül tehát a kérdés: miben rejlik a barlangok és némely bánya gyógyhatása? Melyek azok a gyógytényezők, amelyek a bányakezelés során hatnak az emberi szervezetre? Az eddigi kutatások alapján a barlangterápiánál a következő tényezők jöhetnek szóba:

1. A földalatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása). Az allergének és a légutakat izgató "inhalációs ártalmak" hiánya mind a barlangok, mind pedig az üzemen kívüli bányaszintek mikroklímájának jellemző sajátossága . Míg a nagyvárosok levegőjében lebegő részecskék, az ún. Csiraszám 1000db/cm-nél is több, a föld alatti üregekben néha 100-nál is kevesebb. A parajdi sóbánya gyógykezelési szintjén ez a szám 180-210 között mozog.

Sóbánya - Parajd


2. A levegő magas relatív páratartalma. Ilyen körülmények között a porszemcsék, a mikrobák, virágpor és gombák kicsapódnak a talajon és a falakon, a rájuk ülepedő vízpára hatására, másrészt a lebegő részecskék átmérőjét ez a vízpára megnöveli, és ezért a belélegzett levegőből már a légutak felső szakaszának nyálkahártyáján megtapadnak. A belégzés során a levegő felmelegszik, a relatív nedvességtartalom csökken és újból telítődhet vízpárával. Kilégzéskor a tüdőből vízpárával telített levegő távozik, és ez a folyamat a tapadós hörgőváladék felhígulásához vezet. A jelenlegi kamrarendszerben a relatív páratartalom 71%-os (70 a bejáratnál), úgy a hideg mint a meleg évszakban, ami egy nagyon állandó higrikus környezetet jelent, függetlenül a külső levegőtényezőktől.

Sóbánya - Parajd


3. A párakondenzátum kedvező összetétele. A parajdi bánya levegőjében található szuszpenzióban levő parányi sórészecskéknek tulajdonítanak kedvező hatást. Ezek az aeroszol formájában úszó, apró NaCI kristályból álló részecskék 50%-a 5 mikron alatti méretű, s így lehetővé válik behatolásuk légzéskor, egészen az alveoláris szintig. A belélegzett levegő magas NaCI-tartalma, ozmotikus hatása révén, magához vonzza a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából. Az ozmotikus hatás mellett, a hipertóniás váladék serkentő hatású a hörgők nyálkahártyájára, és elősegíti a váladékozást és a köpet eltávolítást.

 

 Egészség Derűje Social Bookmark gombok

Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző   Következő >
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek