IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

Kaptam egy Watsut... PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 10
GyengeJó 
Írta: Mireider Márk   
2008-05-30 08:47
ImageJoggal kérdezhetitek, hogy mi a fene az a Watsu? Erről egy kis történet jut az eszembe: kb. 15 évvel ezelőtt az egyik barátom, aki már akkor is egy jó kiállású, ámbár természetét tekinteve igen jámbor fiatalember volt, amikor valaki kötözködni próbált vele, mindig azt mondta, hogy "Vigyázz, mert én már 5 éve ikebanázok!!!". Senki nem merte megkérdezni, mi is az az ikebana. Mindenki azt hitte, hogy egy keleti harcművészeti ág és nem mertek vele többször ujjat húzni. Holott az ikebana, a hagyományos japán virágrendezés művészetét jelenti. És tényleg ezt csinálta, a maga 190 centijével és 100 kilójával. Nos először én is így voltam a watsu-val, féltem, hogy kapok egy nagy pofont. Aztán csak ölelgetést, ringatást és finom érintéseket kaptam...

Mi is valójában a Watsu?
A Watsu elnevezés a water (víz, vízi) és a Shiatsu szavak ötvözéséből létrejött mozaikszó: watershiatsu, azaz Watsu. Egyfajta vizi mozgásterápia, ami egyaránt hat a testre és a lélekre.
"A Watsut az 1980-as évek elején Harold Dull fejlesztette ki, aki Japánban végzett tanulmányai után a kaliforniai Harbin Hot Springsbe érkezve zen shiatsut kezdett tanítani. Azt találta, hogy a zen shiatsuban alkalmazott nyújtások, melyek a meridiánok körüli energiablokkokat hivatottak feloldani, erősebb és mélyebb hatást voltak képesek elérni, ha meleg vízben végezték azokat. Mivel a vízben a teljes test ringatózik és mozog a kar vagy a láb nyújtásával egyidejűleg, a Watsu lecsökkenti azt az ellenállást, amely akkor tapasztalható, ha az adott karral vagy a lábbal külön dolgoznak. A test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának."


ImageAkkor most a saját élményemről beszélek, azaz írok, és lehet, hogy ez így nem is fog úgy működni, mintha élőszóban mondanám el, de azért megpróbálom.
A fürdőről, ahol zajlott az esemény, most nem írok, mert az irreleváns ebből a szempontból, bár egy jó környezet csak jobbá teheti az élményt.
A watsu egy kb. 35C fokos 1 méter mély vízben zajlott. A terapeuta az egyik kedves kolleganőm volt, A hívott meg egy watsura. Egy vékony, törékeny nőt képzeljetek el, aki az én 120 kilómat és 194 centimet úgy mozgatta a vízben, mintha egy nádszál lennék. Bemelegítésként egy kis meditációval kezdődött a watsu, ami már a vízben zajlott. Aztán következett a víz felszínén való "mozgatás", ami lágy hosszú úsztatásokat jelent háton fekve a vízen, mindig ügyelve, hogy a fejemet megtartsa a víz felszíne fölött. A mozdulatok nagyon különbözőek, de ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy felnőtt a kisgyermeket szoktatja a vízhez, és felfektetve a felszínre, húzza és tolja a tetején. Az terápia 40 percig tartott, de ez is csak azért volt ilyen rövid, mert nekem nem volt elég időm sajnos. (Egy átlagos watsu 50-60 perc között van.) A 30. perc környékén egyszer bealudtam, annyira elenged(het)tem magam.

ImageA lelki hatása nálam sokkal jobban érvényesült, mint a testi, mert stresszesen, zavaros gondolatokkal érkeztem a fürdőbe és mire véget ért a watsu egy oldott emberként szálltam ki a vízből. Sajnos a hatása ebben a rohanó világban csak egy napig tartott, de nem bántam meg, mert legalább egy pár órára úgy érezhettem magam, mintha gondtalan lenne az életem.

A testi hatása, olyan volt, mint amikor egy lágy masszázst kapok, de itt leginkább a víz ellenállása adta az erőt a mozgásokba. Ahhoz, hogy egy 55 kilós nő egy akkora testet tudjon mozgatni, mint az enyém, a víz a legmegfelelőbb közeg. A hosszú mozdulatok végén a viszzafordulásokkor a testem lendülete ment volna tovább, de a terapeuta visszahúzott, és kihasználva a víz közegét nyújtásokat hajtott végre a gerincemen és a csípőmön.

Az egészet egybevetve nagyon kellemes élmény volt, máskor is meg fogom ismételni.
Tanulság: ha valaki watsut akar adni, akkor ne féljetek, bátran fogadjátok el, és tartsátok oda a másik orcátokat is!

További információk: erintesek.eu

És még egy video:

 

 Egészség Derűje Social Bookmark gombokHozzászólások
Tengeri watsu
Írta : Mireiderné Kolláth Borbála dátum: 2008-06-04 10:17:42
Én az első watsumat tengerben kaptam. Roppant klassz volt. :) Hátránya: a víz jóval hidegebb volt az ideálisnál, hullámzott és a terapeuta egyenetlen talajon állt. Előnye: a sós, élő víz miatt hihetetlenül közel éreztem magam a szinte felidézhetetlennek vélt magzati és csecsemő korhoz. Az előnyök győztek, az egész nagyon jólesett. :)
Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző   Következő >
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek