IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

Fekete bodza (Sambucus nigra) PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 7
GyengeJó 
Írta: Halima   
2008-05-18 11:23

ImageA fekete bodza bokrai szinte minden fás-bokros területen megtalálhatók, és tavasszal bőségesen díszítik őket a tenyérnyinél is nagyobbra megnövő, fehér, ernyős virágok. A bodza virágából nemcsak gyógyteát, hanem ízletes desszertet is készíthetünk.

 

A fekete bodza virága és gyümölcse egyaránt gyógyhatású. A virágokból készített tea izzasztó, köhögéscsillapító hatású. A virágokat akkor gyűjtsük, amikor még nincsenek teljesen kinyílva (van a kinyílt virágok között bimbó is), mert a jobban elnyílt virágok szárítás közben könnyen lepotyognak. A virágnyeleknél fogva kössük össze a tányérokat, és fejjel lefelé felakasztva szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg. Ha teljesen megszáradt, a virágokat morzsoljuk le a szárról, és jól záródó dobozban vagy vászonzacskóban száraz, sötét helyen tároljuk. Az ősszel beérő, sötétlila bogyókból kellemes, savanykás ízű lekvárt főzhetünk, arra azonban ügyeljünk, hogy ez a lekvár – különösen nagyobb mennyiségben – hashajtó hatású. A bodzabogyóból kinyerhető festékanyagot ételfestékként is használják.

ImageA tavasz és kora nyár kellemes frissítő itala a házi bodzaszörp. Elkészítése nagyon egyszerű. Egy kétliteres befőttes üveget töltsünk meg vízzel. Keverjünk hozzá cukrot ízlés szerint. Tegyünk bele 3-4 alaposan megmosott bodzavirágot, és hagyjuk állni hűvös helyen 2-3 napig. Szűrjük le, és adjunk hozzá citromlevet ízlés szerint. Még kellemesebb ízű lesz a szörp, ha egy kanál mézet is belekeverünk. Jól behűtve nagyon kellemes frissítő.

Jó tudni…
- A bodza különösen vonzza a levéltetveket, ezért jól nézzük meg, hogy melyik virágot szedjük le. Ha a virágnyélen van pár darab tetű, az nem olyan nagy gond, mert a vastag nyelet úgysem használjuk fel. Ha azonban a virágon nagyon sok a tetű, inkább le se szedjük, mert a kis rovarok annyira ragadnak a virághoz, hogy szinte lehetetlen teljesen eltávolítani őket.
- A bodzavirágot ne tartsuk műanyag zacskóban, még pár órára sem. Ha a virágok befüllednek, nagyon hamar lepotyognak a szárukról.

 



Egészség Derűje Social Bookmark gombok



Hozzászólások
Szárítva is bodza!
Írta : Tátrai Mária dátum: 2008-05-29 22:42:24
A bodzaszörpöt nem sokáig tudtam eltartani, mert mi nem szeretjük, ha már kicsit is pezsegni kezd. Úgy a bodzaszörp korszakunk nagyon rövidre sikeredett, és a legnagyobb nyárban már sohasem volt. Egyszer egy idős barátnőm rám csodálkozott" miért nem szárítod meg?" Milyen igaza volt, a szárítás és az aszalás ősi tartósító módszer. Nekem miért nem jutott eszembe? Azóta szárítom a bodzát, és mindig újra készítem, akár télen is. Ugyanúgy mint a frisset, csak kicsivel több virágot teszek bele.
Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző   Következő >
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap





Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek