IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

Eszünk vagy kajálunk?! PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 4
GyengeJó 
Írta: Tátrai Mária   
2008-05-10 23:10
ImageGyógypedagógus vagyok. Amikor még tanítottam a bentlakásos intézetben volt egy szakács barátom, aki ha kiejtettem a kaja szót mindig megbotránkozott és kikérte magának hogy ételt és táplálékot készít a gyerekeknek nem pedig kaját. Azóta tisztelettel és még nagyobb szeretettel gondolok és fogok neki az ebédek és étkek elkészítésének. Sokat foglalkoztat: miért szeretünk enni? Mindenki másra esküszik, más a kedvence és persze más szokásokat hozott otthonról. Egyre többen az egészséges táplálkozás felé fordulnak, tehát tudatos fogyasztók és vásárlók lettek. Ugyanakkor talán még többünknek fontos az együttléteket emelendő, meghitt pillanatokat igéző közös étkezés. ImageEgy nagyon érdekes összehasonlító vizsgálatot olvastam évekkel ezelőtt a túlsúlyos népek sorrendjéről már nem emlékszem melyik lapban. Ha az átlagnépességet veszzük alapul, most nem számítva az éhező országokat, a japánok vezetnek az ideális testsúly versenyben. Ezen még nem csodálkozhatunk, tudjuk sok hal, tengeri algák, kis adagok és ehhez hasonlók.

ImageDe jön a nagy meglepetés 2. helyen a franciák végeztek, akikről nem mondhatjuk el ugyanezt. Késői vacsorák, meleg vajas bagettek, húsok, igaz tengeri herkentyűk, de van ott tésztaféle, édesség, válogatott sajtok, a finom borokról már nem is beszélek, pedig abból is lecsúszik néhány a fogásokhoz illő palackkal. Mi lehet hát a titok nyitja?

Erre nem kaptam választ, viszont sokat töprengtem rajta. Nyilván az evés kultúrája a magyarázat.

Napközben nincs össze-vissza evés, nassolás, hamburgerezés, csak kávé, ásványvíz. Este viszont megadják a módját. Egy rendes családi vacsora is eltart egy-két óráig, ahol az étkezés mellett a beszélgetés és a napi feszültségek kiengedése folyik, jó hangulatban, élvezve a pillanatokat, ízeket.

Akkor mitől lehet, hogy néhányan egészségesek és normál súlyúak vagyunk, mások a feleslegessel és betegségekkel bajlódnak?

Persze nekem, mint őskövületnek erre is vannak elméleteim.

Nektek mi lehet?

ImageÉn biztos vagyok benne, hogy a Teremtő (szeretett és választott –bár ebbe születtem- a római katolikus egyház) aki életre hívott tudja mi a jó nekem, és erre nézvést törvényt alkotott, olyan fontos dologgal, mint életem fenntartása, azaz a táplálkozás nem hagyott magamra és pontos útmutatásokat adott.

A Bibliában mindez megtalálható. Nagy érdeklődéssel forgatom most ilyen szemmel nézve mik is ezek az útmutatások. (nem azért mert éppen a Biblia éve van) És persze van már sok kipróbált receptem is.

Hát ilyen dolgokról szeretném a véleményeteket és gondolataitokat hallani.

Milyen családi szokások, hagyományok befolyásolnak?

ImageÉn, ha elgondolom gyerekkoromtól, amire vissza tudok emlékezni, nagyjából ugyanazokat a megoldásokat, hagyományokat folytatom. Pl kétszer volt húsos étel a héten az asztalunkon, megvolt a főzelék, a tészta, a hús, ill. a halnap. Sok gyümölcs, folyadék, és édesapám saját termelte bora sem hiányzott az asztalunkról. Sátoros ünnepeken minden gyerek még pizsamában – reggel ágyba hozva kapta meg az ünnepi „koccintóját" egy nyalás csoki vagy tojáslikőrt. Reggelizni mindig kellett, és sok citromot inni. A tavasz időszakban a havi kamillatea bögre sem hiányozhatott. A heti gyümölcsnapot is be kellett tartani. Azt hiszem nem sokat változtattam a szokott menetrenden. Sajnos a természettől kicsit elszakadtam. Vannak újításaim, bár a hagyományőrző étlapon nem sokat változtattam. Mióta az eszemet tudom pl. a karácsonyi menü változatlan. Édesanyám az 50 év alatt egyszer módosított, és ha próbálkozott valamivel, mi gyerekek kórusban kiabáltuk: „Mama, te csak ne újítsál". Most én is visszakapom a gyerekeimtől. Nehéz újítani. Azért próbálkozom, meg az idő is szorít, de azt gondolom a kor gyermekeként össze tudom egyeztetni, ha nehezen is a finomat, a praktikusat, gyorsat és a lelkemnek fontos meghitt együttléteket. Igaz sok munka, nehéz rá időt szakítani, de nem tudom fogok-e másra emlékezni ha majd matuzsálem leszek, mint az együtt töltött boldog percekre.


Egészség Derűje Social Bookmark gombokHozzászólások
Remélem én eszek...
Írta : Kex dátum: 2008-05-15 12:53:12
Abban reménykedem, hogy én inkább abba a csoportba tartozom, akik esznek és nem kajálnak. Messziről elkerülöm a gyorséttermeket és lelkesen főzök otthon. De én nem csodálkozom, hogy a franciák ott vannak az élen, mert mindig megadják a módját az evésnek
Mi lesz unokáinkból?
Írta : Dr.Gebauer Béláné dátum: 2010-04-09 08:01:41
Hála Isten vannak,akik még megtartják a hagyományokat. 
"Őseink" nem voltak buták,tudták /mégha nem is olyan tudományos alapon,mint manapság/,hogy az emberi szervezetnek mire van szüksége.Ezért változatosan táplálkoztak és hús-,zöldség-,gyümölcsnapokat tartottak.Nem sterilizáltak agyon mindent és mégis felnőttünk. 
Ha mi nem őrizzük meg és adjuk tovább a helyes és kulturált étkezési szokásokat mi lesz unokáinkból?
Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek