IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

Bulgur és Kiszir (Bulgursaláta) PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 8
GyengeJó 
Írta: Halima   
2008-05-25 20:34

ImageA bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék: a még éretlenül leszedett búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak. Számos keleti országban fogyasztják köretként vagy különböző ételek alapanyagaként.

 

A bulgur (nálunk búzatöret néven kapható nagyobb bevásárlóközpontokban, bioboltokban, illetve keleti, török vagy arab boltokban) lényegesen egészségesebb és gyorsabban elkészül, mint a rizs. Különösen magas az E-vitamin tartalma. 100 gramm nyers bulgur a következőket tartalmazza:

- energiatartalom: 360 kCal (1500 kJ)
- fehérje: 12,5 g
- élelmi rost: 8 g
- szénhidrát: 69 g
- zsír: 1,75 g
Image
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi (ami a fent képen is látható) saláták, főtt ételek összetevői között szerepel.
A bulgurt nem kell sokáig főzni, az apró szeműt elegendő leforrázni. Egészséges és finom, egzotikus ízű ételeket készíthetünk belőle, ilyen többek között a török KISZIR, vagy bulgursaláta.

KISZIR (Bulgursaláta)
Image Hozzávalók:
1 pohár (2 dl) apró szemű bulgur
2 szál zöldhagyma
1 kis fej saláta
1-2 evőkanál paradicsompüré
só, szárított mentalevél ízlés szerint
tálaláshoz néhány szelet paradicsom és uborka, egy fél citrom gerezdekre vágva
natúr joghurt

Elkészítés:
Egy jól záródó edényben összekeverjük a bulgurt, a sót és a szárított mentát (kb. fél kávéskanál menta elegendő). Zubogó forró vízzel leforrázzuk, annyival, hogy kb. 1 ujjnyira lepje el a bulgurt. Jól lefedjük az edényt, és fél órán át állni hagyjuk. A zöldhagymát felaprítjuk, a salátát vékony csíkokra vágjuk. Fél óra elteltével a bulgur megduzzad és megpuhul. Átöntjük egy nagy tálba, és belekeverjük a sűrített paradicsomot. Egyenletesen eldolgozzuk benne. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a zöldhagymát és a salátát. Egy tálat kibélelünk a paradicsom- és uborkaszeletekkel, és ráhalmozzuk a bulgursalátát. Tálalásnál gerezdekre vágott citromot adunk hozzá, és aki akarja, meglocsolhatja vele a saját adagját. Natúr joghurtot szokás mellé enni.



Egészség Derűje Social Bookmark gombok



Hozzászólások
Magyar bulgur
Írta : Tátrai Mária dátum: 2008-05-28 21:34:14
Mi eddig a kölesre voltunk rákattanva, kedvenc étele lett legalábbis a nagyobbaknak. Felfedeztem, hogy nálunk is lehet kapni bulgurt a bioboltokban, most próbáljuk. 
(a kölestől visszavetett, hogy a legjobb bioboltokban is csak kínai kölest lehet kapni, amin kicsit berágtam, amikor a 4. helyen se volt magyar)
Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző   Következő >
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap





Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek