IWIW      Az egészség derűje portál Hozzáadás a kedvencekhez!     Az egészség derűje portál Beállítás Kezdőlapnak! (csak Internet Explorerhez)
Főmenü
Főoldal
ÉDEN
Az életről
Keleti filozófia
Megelőzés
Ételkészítés
Gyógynövények
Fogyás
Videótár
Gyógyulás történetek
Lélekbúvár
Motívációs írások
Kreatív sarok
Szakértőinktől kérdezték
Egészség szertár
Képeslap küldő
Program naptár
Oldaltérkép
Bioritmus
Hirdetések
Legolvasottabb cikkek
Legvitatottabb cikkek
1. Az angyalokról úgy általában 
(8 hozzászólás)
2. Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten 
(5 hozzászólás)
3. Testsúlykultúra 4. rész 
(5 hozzászólás)
4. Jiaogulan-os muffin 
(4 hozzászólás)
5. 2008, a Biblia Éve 2. rész 
(3 hozzászólás)
Szavazások
Ismered Biegelbauer Pál munkásságát?
 

A figyelem ereje PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 4
GyengeJó 
Írta: Telkes József dr.   
2008-09-15 23:29

ImageJóllehet az emberi kommunikáció több mint felét a figyelem teszi ki, mégsem tanítanak bennünket rá. Megtanítanak arra, hogyan kell beszélni, olvasni, írni, de arra csak a legritkább esetben, hogy miként figyeljünk oda a másikra. A legtöbb, amit az iskolában a tanáraim erről mondtak, mindössze ennyi volt: "Miért nem figyeltek ide?"

 

ImageHa nem érzi tökéletesnek magát ezen a területen, ne keseredjen el. Én sem vagyok az. Bár tanítom a kommunikációt, mégis gyakran kapom rajta magam, hogy néha ugyanolyan kommunikációs hibát követek el, mint bárki más.
Mi több, a hivatásos kommunikátorok is meglepően rossz arányban kérdeznek helyesen! Akár hiszi, akár nem, ha végigveszem azt a sok tucat riportert, akikkel találkoztam, bizony talán csak minden harmadik volt olyan, akivel jó volt beszélgetni, és aki ügyesen kérdezett. Miért? Mert a többiek egyszerűen nem követték azt, amit mondtam. Nem figyeltek. Sokan voltak, akik szemmel láthatóan már a következő kérdésen törték a fejüket, és persze a kérdésük semmiben sem illeszkedett ahhoz, amiről addig beszéltem.

ImageVolt, aki a papírjait fürkészte beszélgetés közben, és akadt olyan is, aki saját véleményét akarta rám kényszeríteni ("Ugye egyetért velem abban, hogy…"). Szóval a hivatásos kommunikátorok sem szentek, annak ellenére, hogy már tanítják őket az alapvető kommunikációs tudnivalókra. Az az egyharmad, akivel kellemes volt beszélgetni, figyelt, kérdéseit az előző gondolathoz kapcsolta, sikeresen követte azt, amiről beszéltem. Nem egy ilyen jól sikerült beszélgetésből magam is sokat tanultam. De ami fontosabb: sokkal többet át tudtam adni a gondolataimból akkor, ha értő partner ült velem szemben, mint ha egy unott, izgatott vagy csak amatőr riporterhez volt szerencsém.

Gazdálkodjunk a figyelmünkkel!

A figyelem az általunk gyakorolt kapcsolatokban a legfontosabb képesség. Amikor aktívan figyelünk valakire, az illető érzi ezt. Ha bizalmat és jó kapcsolatot akar kiépíteni jövendő üzletfelével, ügyfelével vagy azokkal, akik új üzletfeleket ajánlhatnak Önnek, jól figyeljen oda rájuk!
Ha Ön üzletember, jóval több győzelem/győzelem szituációt teremthet, ha pedig feleség, jobb feleség és anya lehet, ha tudatosan gazdálkodik figyelmével.

Figyelemelvonó ingerek
Az, hogy koncentrált, aktív figyelővé válik-e, legnagyobb részben a figyelemelvonó ingerek kezelésén múlik.
Image- Külső figyelemelterelő ingerek: a zaj, a csengő telefon, egy elsétáló szép nő vagy jóképű férfi, és minden más dolog, ami Önt megzavarhatja. Szüntesse meg ezeket - vagy ha nem lehet, helyezkedjen úgy, hogy ezek a legkevésbé zavarják. (Figyelje meg, egy étteremben a szerelmespárok mindig egymás mellett ülnek, az unatkozó házastársak pedig gyakran egymással szemben.)
- Belső figyelemelterelő ingerek: készül a válaszára, mialatt a másik fél még beszél; nem figyel oda, mert nem ért egyet azzal, amit a másik mond; el van foglalva azzal, hogy ítéletet alkosson a másik félről stílusa, akcentusa vagy ruházkodása alapján.
Sokkal gyorsabban gondolkodunk, mint ahogyan beszélünk. Az emberek általában 100-120 szót mondanak ki percenként. De ha gondolkodunk, a „belső beszéddel" ez a szám 400-600-ra nőhet. Tehát még ha nagyon jól is figyelünk, rengeteg időnk van. Az, hogy hogyan kezeljük ezt a fennmaradó időt, határozza meg figyelmünk minőségét, végső soron annak a kapcsolatnak a minőségét, amit létrehozunk.

 Egészség Derűje Social Bookmark gombok

Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
Jelentkezz be/Regisztrálj.
 
< Előző   Következő >
Tan kapuja Buddhista Egyház
Képeslap küldés
Keresés
Hírlevél


HTML formátum?

Facebook
Csillagjegy Kalkulátor
Év:
Hónap:
Nap:
Csillagjegy:
Kínai jegy:
Indián jegy:
Indiai jegy:
Inka jegy:
Kelta jegy:
Jelképe:

Legfrisebb hozzászólások
Bejelentkező űrlap

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Legfrissebb hírek